Glaszetten (enkel-, dubbelglas, thermopane)

Een glaszetter is een vakman die alle werkzaamheden verricht die nodig zijn bij het plaatsen van glas in ramen en kozijnen (beglazen) van woningen, broeikassen, kantoren, winkels, zowel in nieuwbouw als bij verbouw (renovatie).
Nieuwbouw

Bij nieuwbouw wordt het glas geplaatst vóór dat de binnenafwerking gaat beginnen, dat zijn die afwerkingen die gevoelig zijn voor vocht en koude. Over het algemeen zijn de buitenkozijnen dan nog gemakkelijk bereikbaar, doordat er om het te beglazen gebouw een bouwsteiger staat opgesteld. Bij gebouwen met meerdere verdiepingen wordt het glas via een bouwlift naar de juiste (steiger)verdieping gebracht.

Glas kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden geplaatst, dat heet binnen- respectievelijk buitengelazing. In het eerste geval (buitenbeglazing) zijn de glassponningen aan de buitenzijde van het kozijn aangebracht in het andere geval aan de binnenkant van het kozijn.

Binnenglas is glas dat wordt geplaatst in kozijnen en deuren die zich binnen in het gebouw bevinden. Denk hierbij ook aan lichtopeningen naast of boven een binnendeur respectievelijk zij- en bovenlichten geheten. Binnenglas kan bestaan uit isolatieglas, draadglas, enkelglas etc.
Vervanging

Bij het vervangen van een ruit moet het oude glas eerst worden verwijderd, eventueel met een glaszuiger. Oude kit moet uit de sponningen worden verwijderd. Enkel glas moet nog op maat worden gesneden, dubbel glas wordt al in de vereiste maat door de groothandel aangeleverd. Soms moet het over een langere weg worden vervoerd, bijvoorbeeld over de trap, door de tuin, etc. Na het plaatsen van het glas worden er glaslatten aangebracht en worden de naden afgekit.